Skip to main content

Je CV sprak de werkgever aan en daarom mag jij langskomen. Een sollicitatiegesprek is voor de meeste mensen een spannend moment. Je hebt een uur de tijd om de werkgever te overtuigen jou in dienst te nemen. Staan de zweetdruppels al op je voorhoofd als jij denkt aan jouw gesprek? Geen zorgen: met onze tips bij een sollicitatiegesprek stap je met een gerust hart die kantoorruimte binnen. 

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is stap 1. Zorg dat je de ins en outs van het bedrijf weet: wat is de missie en visie, hoe is het bedrijf ontstaan, hoe ziet het team eruit? Allemaal dingen waar jij tijdens het gesprek op in kunt spelen om zo een goede indruk te maken. Speur ook sociale media af. Neem bijvoorbeeld een kijkje op het LinkedIn-profiel van degene waar je het gesprek mee hebt. Verder kun je voor jezelf alvast wat vragen op een rij zetten die vaak gesteld worden. Denk aan:

  • Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?
  • Wat verwacht je van ons als werkgever?
  • Waarom wil je bij dit bedrijf aan de slag?
  • Waarom ben jij een aanvulling op ons team? 
  • Wat zijn je sterke punten en waar moet je nog aan werken?

2. Verzorg jezelf goed

Ga na hoe je jezelf presenteert: zorg voor nette kleding en een verzorgd uiterlijk. Je hoeft waarschijnlijk niet in je kokerrok of nette pak aan te kloppen, maar zorg wel voor schone kleding, schone handen en nagels en gewassen haren. Is het bedrijf formeel of juist casual? Daar kun je ook op inspelen. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in de kleding die je aanhebt. Een nette broek die te strak zit of een blouse waar je continu jeuk van krijgt maakt dat je niet op je gemakt bent. En dat merkt een werkgever ook. Laat je parfumfles verder thuis: een te sterke geur kan afschrikken. 

Qua kleurgebruik: de ‘veilige’ kleuren als zwart, grijs, blauw of beige zijn altijd een slimme optie. Te uitbundige kleuren worden wellicht als onprofessioneel gezien.

3. Ben op tijd

Wanneer jij tien minuten te laat het gebouw in stormt, heeft de werkgever zijn eerste mening al klaar. Je eerste indruk is ontzettend belangrijk: zorg dus dat je echt op tijd bent. Dat is een van de belangrijkste tips bij een sollicitatiegesprek. Bestudeer de route goed de dag voor je gesprek. Vertrek op tijd. Pak een trein eerder als je op het openbaar vervoer aangewezen bent.  

4. Neem de juiste houding aan

Straal je enthousiasme uit voor de baan: geef een stevige handdruk, ben niet zuinig met een glimlach en kijk je gesprekspartner in de ogen. Zit rechtop in de stoel en gebruik eventueel handgebaren om je verhaal kracht bij te zetten. Als jij overtuigd bent dat jij dé persoon bent voor de positie, zal dat de werkgever sneller overtuigen jou de baan te geven.  

Pas wel op: overdrijf niet. Te arrogant overkomen kan de werkgever afschrikken. Bovendien heeft je gesprekspartner het zo door als jij je anders voordoet dan je echt bent. Wees dus vooral gewoon jezelf. 

5. Zorg dat je geïnteresseerd overkomt

Laat de ander altijd uitpraten, maar zorg dat je zelf ook genoeg uitgebreid antwoord geeft. Bereid verder zelf wat vragen voor die je kunt stellen aan het einde. Vraag je gesprekspartner bijvoorbeeld waarom hij of zij werken bij het bedrijf zo tof vindt. Bedank de ander voor zijn of haar tijd als de sollicitatie klaar is.

Tips bij een sollicitatiegesprek: Proton helpt 

Als uitzendbureau helpt Proton Group je door de hele sollicitatieprocedure heen. We bereiden je goed voor op het gesprek met de opdrachtgever. Met deze en andere tips voor een goed sollicitatiegesprek. 

Ik kan wel wat hulp gebruiken bij mijn sollicitatie. 

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.