Skip to main content

Een sterk cv is de basis voor een succesvolle sollicitatie. Geen idee hoe je een solide cv opstelt? Met onze tips voor een goed cv zet jij binnen de kortste keren een ijzersterk curriculum vitae op.

Onze tips voor een goed cv opstellen

Je ziet een toffe vacature voorbij komen en besluit te solliciteren. Stap één van jouw sollicitatie is een cv opstellen. Een recruiter kijkt soms eerst naar je cv en pakt dan pas je sollicitatiebrief erbij. In een cv-database is het zelfs je enige middel om jezelf op een goede manier te presenteren. Maar wat zet je allemaal in dat A4’tje en welke dingen kun je beter achterwege laten? We vertellen het je met onze tips voor een goed cv.

Tip 1: benoem de essentiële informatie

In je cv komt de werkgever of recruiter meer te weten over jou. Een paar zaken zijn essentieel wanneer je jouw curriculum vitae opstelt. De onderdelen die standaard in een cv horen zijn:

  • Contactgegevens (naam, adres, leeftijd, woonplaats en bijvoorbeeld je LinkedIn-account)
  • Werkervaring (vermijd afkortingen of jargon en benoem successen)
  • Opleidingen (met de meest recente bovenaan, deze is logischerwijs het meest relevant. Dit geldt ook voor werkervaring)
  • Kennis en vaardigheden (denk aan talen)
  • Hobby’s en interesses
  • (Foto)

Een foto is niet verplicht, maar geeft werkgevers of recruiters wel een completer beeld van jou als persoon. Mocht je een (professionele) foto hebben, kan het dus slim zijn deze toe te voegen. Gebruik geen vakantiekiekje of andere informele foto. Maak er bijvoorbeeld eentje met een neutrale achtergrond waarbij je in de camera kijkt.

 

Tip 2: maak je cv overzichtelijk

Niemand heeft zin om een wirwar aan tekst door te spitten, ook een potentiële werkgever of recruiter niet. Zorg daarom voor een overzichtelijk cv: gebruik kopjes, alinea’s en een nette uitlijning.

Ben niet te langdradig. Een bestand van vijf bladzijdes is te veel van het goede. Houd het kort en krachtig. Een cv van één of twee A4’tjes is ruim zat.

 

Tip 3: personaliseer je cv

Stel eerst een basis-cv op met alle essentiële informatie. Personaliseer deze daarna naar de vacature waar jij op solliciteert. Beschrijf bijvoorbeeld werkzaamheden die de nadruk leggen op onderdelen die aansluiten bij de openstaande functie.

Val op met je cv bij recruiters door bijvoorbeeld een tof design.

 

Tip 4: blijf jezelf

Let op je niet anders voor te doen dan je bent. Dat geldt ook voor je cv. Overdreven taalgebruik of chique functietitels: een werkgever prikt daar zo doorheen wanneer je op gesprek komt. Je cv wat aandikken kun je doen, maar lieg niet.

 

Tip 5: laat je cv door iemand anders checken

Taal- of tikfouten zijn funest in je cv. Het oogt slordig en kan een reden zijn om je niet uit te nodigen op een gesprek. Print je cv en lees deze rustig nog eens hardop door. Foutjes spot je vaak sneller op papier dan op het scherm en zeker wanneer je de tekst hardop voorleest. Tik bovendien eens je ouders/broers/zussen/vrienden/buren op de schouder en vraag ze even mee te kijken. Twee paar ogen zien immers meer dan één paar. Bovendien heb jij je waarschijnlijk al kapot gestaard op de tekst. Een ander ziet zaken die jou na twintig keer lezen niet meer opvallen.

Onze extra tip: sla het bestand als pdf op. Zeker afbeeldingen hebben nogal eens de neiging te schuiven in bijvoorbeeld een Word-bestand.

 

Sla de handen ineen met Proton

Uitzendbureau Proton koppelt jou aan de juiste opdrachtgever. We helpen bij jouw sollicitatie, ook met je curriculum vitae. Dus kom je er met deze tips voor een goed cv toch niet helemaal uit? Aarzel niet en geef ons een belletje, dan helpen we graag.

 

Ik kan wel wat tips voor mijn cv gebruiken.

 

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.