Skip to main content

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: het staat bij veel ondernemingen tegenwoordig hoog op de agenda. Ook bij Proton staat duurzaam ondernemen met de focus op people, planet en profit voorop. Maar wat houdt het begrip duurzaam ondernemen precies in? En wat doet ons bedrijf Proton op dat gebied? Daar gaan we in deze blog uitgebreid op in.

Wat is duurzaam ondernemen, oftewel MVO?

Duurzaam ondernemen is een ander woord voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het houdt in dat een bedrijf zich bewust is van de impact op mens en milieu. De onderneming zoekt een goede balans tussen people, planet en profit. MVO is onlosmakelijk verbonden met het begrip duurzaamheid. Online kenniscentrum Duurzaam Ondernemen noemt de volgende definitie:

Een onderneming onderneemt maatschappelijk verantwoord indien zij haar activiteiten bewust richt op het toevoegen van waarde aan zowel people, planet als profit, daarin steeds opnieuw een zorgvuldige balans zoekt, daarover op een actieve en transparante manier verantwoording aflegt en daarover met haar stakeholders een open dialoog voert.

Bij elke onderneming zijn de activiteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen anders. Het hangt immers af van bijvoorbeeld de grootte van de organisatie, de sector waar het in opereert en de bedrijfsstrategie. Duurzaam ondernemen in een bedrijf is verder een continu precies en geen eindbestemming. Door de beslissingen die de onderneming maakt kunnen de doelen veranderen, waarbij gestreefd wordt realiseerbare stappen uit te voeren omtrent de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De verschillende certificaten voor MVO

Om aan te tonen dat bedrijven duurzaam ondernemen zijn er verschillende certificaten en keurmerken. De basis ligt bijvoorbeeld bij de ISO 26000, een internationale richtlijn voor MVO. Andere voorbeelden zijn de MVO Prestatieladder, de Milieukostenindicator en de Prestatieladder Circulair.

Er zitten veel voordelen aan duurzaam ondernemen voor een bedrijf. Naast de goede impact op het milieu, zorgt MVO ook voor een beter imago, financiële voordelen door het besparen van kosten en de mogelijkheden tot subsidies, en een onderscheid vermogen ten opzichte van concurrenten.

EcoVadis beoordeelt duurzaam ondernemen bij een bedrijf

Een andere duurzaamheidsbeoordeling komt van EcoVadis. Dit is de grootste en meest betrouwbare leverancier van duurzaamheidsbeoordelingen voor bedrijven. In totaal hebben zij een netwerk van meer dan 90.000 beoordeelde ondernemingen.

EcoVadis kijkt door middel van vragenlijsten en een beoordeling van analisten naar verschillende kwesties die spelen op het gebied van duurzaam ondernemen in een bedrijf. Daarbij staan vier thema’s centraal die gebaseerd zijn op internationale duurzaamheidsnormen:

 • Milieu
  Denk in de bedrijfsvoering aan energieverbruik en milieuvervuiling. Bij de productverbruik gaat het om bijvoorbeeld de gezondheid en veiligheid van klanten.
 • Arbeid en Mensenrechten
  Hier staan de human resources (de gezondheid en veiligheid van werknemers, de arbeidsvoorwaarden, etc.) en de mensenrechten centraal.
 • Ethiek
  Hier wordt gelet op zaken als corruptie en verantwoord informatiebeheer.
 • Duurzame Inkoop
  Dit punt gaat om de milieupraktijken en sociale praktijken van leveranciers van een bedrijf.

De zilveren medaille voor Proton Engineering

Ook Proton Engineering nam de bedrijfsprocessen onder de loop en vroeg een scorekaart op bij EcoVadis. Want ook wij willen weten wat we verder kunnen doen om veranderingen op het gebied van duurzaamheid door te voeren. Daarom keken we hoe we er nu voor staan met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Sinds 13 oktober 2021 zijn wij beoordeeld met een zilveren medaille. Dat betekent een erkenning voor onze prestaties op duurzaamheidsgebied. Bij elke zakelijke beslissing die we nemen, nemen we duurzaamheid mee en proberen we het zoveel mogelijk te implementeren in onze bedrijfsvoering.

Maar klaar zijn we nooit: MVO blijft een continu proces. Daarom werken we dagelijks aan verbeteringen op het gebied van duurzaam ondernemen bij ons bedrijf. Om ‘protonen’, oftewel positieve energie, de wereld in te brengen. Want als je iets wilt veranderen, moet je in beweging komen!

Ik wil bijdragen aan die verandering.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.