Skip to main content

Of je nu op een kantoor werkt of dagelijks op de werkplaats rondloopt: de werksfeer is erg belangrijk om met een goed gevoel je werkzaamheden uit te voeren. Een fijn werkklimaat zorgt ervoor dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan. Hoe je een goede werksfeer realiseert? Dit zijn de tips van Proton. 

Waarom is een goede werksfeer belangrijk?

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit laten met hun onderzoek uit 2019 zien dat blije medewerkers productiever zijn en minder ziekteverzuim hebben. Ze volgden televerkoop werknemers en ontdekten dat gelukkige medewerkers productiever zijn dan minder gelukkige collega’s. Zo hadden de blije werknemers meer verkopen, maakten ze meer telefoontjes per uur of hielden ze beter hun schema aan.

Wat wordt verstaan onder een goede werksfeer? Een fijn werkklimaat bestaat uit meerdere factoren. De basis is dat het personeel zich goed voelt op de werkvloer. Dat gaat om zaken als transparant zijn, openstaan voor feedback en fijn met elkaar omgaan.

Een slechte werksfeer kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan conflicten in het verleden, een hoge werkdruk of een paar rotte appels tussen de collega’s.

Een goede werksfeer creëren ligt bij zowel medewerkers als werkgevers. Beiden hebben immers invloed op hoe het werkklimaat er op dat moment voorstaat. We noemen voor alle twee de groepen een paar tips om een positief werkklimaat op te zetten.

Tips voor medewerkers voor een positieve werksfeer  

 

 • Sta open voor feedback en vraag er ook om
  Een open sfeer is erg belangrijk: bij een goede werksfeer staan de werknemers open voor feedback. Met een proactieve houding vragen ze er zelfs om, zodat ze nog meer uit hun werk halen.
 • Duidelijke communicatie
  Als je elkaar niet goed begrijpt, is het moeilijk op één lijn te zitten. Luister dus naar elkaar, waardeer elkaar en help elkaar. Toon belangstelling in collega’s. Jij vindt het toch ook tof als een ander naar jouw weekend vraagt?
 • Neem zelf het initiatief
  Ben niet te afwachtend als er bijvoorbeeld een klus moet gebeuren. Neem het initiatief en je zult zien dat collega’s je voorbeeld vaak volgen. En dat zorgt voor meer productiviteit en een goede werksfeer op de werkvloer of op kantoor.
 • Vier successen
  Hebben jullie een project goed afgerond? Drink samen een borrel om het te vieren. Daarmee krijgt het teamgevoel een boost en gaan jullie positief het volgende project in.

 

Tips voor werkgevers voor een positief werkklimaat

 

 • Regel een bedrijfsuitje
  Een echte impuls voor een goede werksfeer regel je als werkgever met een bedrijfsuitje. Het liefst eentje waar teamwork van belang is. Zo wordt er gewerkt aan de groepsdynamiek op een rustige en ontspannen wijze. Medewerkers zien elkaar op een andere manier en in een andere omgeving. Ze leren elkaar beter kennen en dat versterkt de teamspirit.

Een bedrijfsuitje met alles erop en eraan is vaak niet eens nodig. De klassieke vrijdagmiddagborrel zorgt in veel gevallen al voor genoeg gezelligheid.

 • Complimenteer en beloon
  Waardering speelt een essentiële rol in een goede werksfeer. Medewerkers willen weten of ze hun werk goed doen. Met complimenten of beloningen kunnen werkgevers laten zien hoe blij ze zijn met alle collega’s.

 • Zorg voor heldere communicatie
  Betrek werknemers in de beslissingen of informeer hen er duidelijk over met sterke argumenten. Wanneer iedereen dezelfde informatie heeft, komt dat de werksfeer ten goede. Ben als werkgever open en transparant als medewerkers naar je toe stappen.

 • Ben flexibel
  Een goede werk-privé balans is voor iedere collega belangrijk. Denk als werkgever met medewerkers mee. Zaken als thuiswerken of flexibele werktijden worden vaak erg gewaardeerd.

Bij Proton is de werksfeer altijd positief.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.