Het zijn eigenschappen die elke baas waardeert: zelf de handen uit de mouwen steken en toekomstgericht denken. Oftewel: een proactieve werkhouding. Proton vertelt je hoe je een proactieve houding aanneemt.
Wat is een proactieve houding?
Je ontkomt er vaak niet aan wanneer je vacatureteksten doorleest: werkgevers die vragen om een ‘proactieve werkhouding’. Ook op een sollicitatiebrief of een cv komt het begrip dikwijls terug. Maar wat is precies de betekenis ervan? Kortgezegd is proactief werkgedrag het tonen van initiatief. Je geeft het aan wanneer je verbeterpunten ziet in bepaalde processen, pakt klussen op vóór je leidinggevende erom vraagt en bent volop bezig met je eigen ontwikkeling. Een proactieve houding is vaak iets wat in je persoonlijkheid zit of niet, maar met een paar tips is het heft in eigen handen nemen zo gedaan.
Proactief is het tegenovergestelde van reactief. Bij een proactieve houding zet je jezelf aan tot actie, terwijl reactief gedrag betekent dat anderen jou tot actie overzetten.
Zo neem jij een proactieve werkhouding aan:
Vind jij het lastig proactief werkgedrag te tonen? We geven je een paar tips waarmee je binnen de kortste keren snel van aanpakken weet.
#1 Neem het initiatief
Wacht niet af op bevelen van de baas als jij ziet dat iets beter kan. Maak de dingen bespreekbaar. Stel doelgerichte initiatieven voor. Wees zelfstandig en pak bepaalde taken zelf op. Dat komt je zelfvertrouwen eveneens ten goede. Bedenk daarbij dat je jouw verantwoordelijkheid moet nemen. Zeker als jouw initiatief goed uitpakt, maar zeker ook wanneer het minder goed afloopt.
Een ander sleutelwoord dat onlosmakelijk verbonden is met initiatief nemen: participeren. Neem actief deel aan gesprekken en help mee met het bedenken van oplossingen.
#2 Plan vooruit
Toekomstgericht werken is een belangrijk onderdeel bij een proactieve werkhouding. Door vooruit te plannen leer je anticiperen op de toekomst. Hoe meer je plant, hoe effectiever je werkt.
Werk bijvoorbeeld met een to-do lijst, met zowel de grote als kleine taken daarin opgenomen. Met een planning weet je precies wanneer jij tijd hebt voor nieuwe kansen.
#3 Denk out of the box
Doorbreek je routines en kruip uit je eigen comfortzone. Het is moeilijk nieuwe dingen te ontdekken als je krampachtig vasthoudt aan je vaste patronen. Er wordt niet voor niets gezegd dat routines je creativiteit inperken. Dit hoeft niet gelijk heel rigoureus te zijn: een kleine verandering in je dagelijkse routine kan je al nieuwe inzichten geven.
#4 Houd een positieve mindset
Het is makkelijk in een negatieve mindset te blijven hangen. Negativiteit brengt je echter niet ver. Zet die sombere stemming om in een optimistische houding. Wanneer je positief bent, ben je sneller bereid dingen te ondernemen: een typisch kenmerk van een proactieve werkhouding. Bovendien vertrouwen mensen je op deze manier sneller taken toe.
Pas deze positieve mindset niet alleen bij jezelf toe, maar evenzo bij de anderen in je omgeving. Zo ben niet alleen jij, maar is het hele team proactief bezig.
#5 Vermijd afleidingen
We weten allemaal dat het niet goed is, maar toch blijkt het ontzettend verleidelijk: onze mobiele telefoon wijkt niet van onze zijde, ook niet tijdens de werkuren. Toch werk je het meest efficiënt zonder afleidingen. Dat betekent niet even scrollen op social media. Leg je mobiel opzij en verbied jezelf naar een website te gaan die niet werkgerelateerd is als je achter een pc zit.
Bij Proton houden we van een proactieve houding
Iemand met proactieve houding is een goede aanvulling voor het Protonteam. Ons uitzendbureau zit namelijk vol drive, energie en dynamiek. Je ontkomt bij ons niet aan een positieve lading.
Ik heb een proactieve werkhouding.