Je bent met je cv bezig en komt bij het gedeelte van de vaardigheden aan. Zo heb je hard en soft skills. Welke zet je precies op je cv? De Proton Group zet het voor je op een rij.
Wat zijn soft skills?
Soft skills zijn subjectieve vaardigheden. Ze zijn niet hard aantoonbaar met bewijs als een diploma. Vaak zijn deze vaardigheden niet specifiek voor een branche of baan, maar zijn ze universeel bruikbaar. Soft skills hangen samen met iemands karakter, ze laten zien hoe je met anderen omgaat. Je hebt hierbij een onderscheid tussen inter- en intrapersoonlijke soft skills. Interpersoonlijke vaardigheden gaan over je sociale vaardigheden met betrekking tot anderen. Voorbeelden zijn goed samenwerken of verkopen. Intrapersoonlijke soft skills gaan over je innerlijke vaardigheden en niet over hoe je met anderen omgaat. Denk aan creatief of zelfredzaam zijn.
Voorbeelden van soft skills zijn betrouwbaar zijn, probleemoplossend denken en goede communicatieve vaardigheden hebben. Het zijn vaak onderdelen van een persoonlijkheid. Dat maakt deze skills ook lastiger om te ontwikkelen.
Ook al heb je bijvoorbeeld wel bepaalde trainingen om assertiever te handelen voor verlegen medewerkers, of trainingen voor betere communicatieve vaardigheden voor werknemers die zich moeilijk duidelijk kunnen uitdrukken.
Wat zijn hard skills?
Hard skills zijn leerbare vaardigheden. Deze zijn makkelijker meetbaar. Je toont ze aan met onder andere diploma’s, werkervaring en certificeringen. Deze skills zijn wel professioneel van aard. Die vaardigheden verschillen per branche en zijn soms zelfs per baan anders. Bij veel beroepen is bepaalde kennis van de branche belangrijk, die je aan moet tonen met bijvoorbeeld een diploma.
Voorbeelden van hard skills zijn een muziekinstrument kunnen bespelen, het beheersen van talen, kunnen coderen en feitelijke kennis hebben over bepaalde onderwerpen. Deze vaardigheden zijn wel goed te ontwikkelen met onderwijs of door kennis op te doen door het lezen van bepaalde boeken of een cursus of workshop te volgen.
Hard en soft skills: welke zijn belangrijk?
Beide soorten skills zijn belangrijk om terug te laten komen op jouw cv. Je hebt ze allebei nodig voor de uitoefening van een bepaald beroep. Werkgevers vragen in een vacature vaak ook om een bepaalde combinatie aan hard en soft skills. Je hebt immers feitelijke kennis en vaardigheden nodig, maar moet ook qua persoonlijkheid bij de onderneming passen. Zo is een klik met het team belangrijk. Een diploma alleen is tegenwoordig niet meer genoeg om te solliciteren op een vacature. Soms geeft een werkgever zelfs de voorkeur aan een kandidaat met sterke soft skills en hard skills die nog bijgespijkerd moeten worden, dan andersom. Soft skills zijn immers moeilijker aan te leren.
Lees daarom altijd goed de vacature door waar je op solliciteert, op beide skills. Neem een kijkje bij soortgelijke vacatures naar overeenkomsten in vaardigheden. Zie je een skill vaak terugkomen? Dat betekent dat dit als een belangrijke eigenschap wordt gezien in de branche. En als deze vacature uiteindelijk toch niet voor jou is weggelegd, heb je al een sterk cv voor een volgende soortgelijke sollicitatie klaarliggen.
Hoe zet je vaardigheden op je cv?
Maar hoe zet je hard en soft skills op je cv? Een voorbeeld is een vaardighedenlijst opstellen waarin je aangeeft hoe goed je bent in de vaardigheid die je benoemt. Noteer bijvoorbeeld: 4/5 in Engelse taal. Soft skills kun je ook in je motivatiebrief terug laten komen, aangezien je zo gelijk een kort voorbeeld kunt benoemen.
Merk jij dat jouw lijst aan skills nog niet naar je tevredenheid is? Investeer dan eerst in het ontwikkelen van je vaardigheden voor je jouw cv instuurt voor tientallen vacatures. Heb jij meer hulp nodig bij het solliciteren? De Proton Group staat voor je klaar.