Skip to main content

We gaan een zomer tegemoet met waarschijnlijk hoge temperaturen op de thermometer. Helaas gaat het werk op de werkvloer ook bij hitte gewoon door. Met onze tips houd jij het hoofd koel tijdens het werken op bijvoorbeeld de bouwplaats of op het kantoor. 

Wanneer is het te warm om te werken?

Op het Arboportaal zijn een paar regels te lezen over hitte op de werkvloer. Want wanneer is het te warm om te werken? Er spelen veel factoren mee die bepalen hoe warm we het hebben. Denk aan de luchtvochtigheid, onze kleding en de fysieke inspanning. 

In het Arboportaal staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van medewerkers. 

Daarom heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wat algemene regels opgesteld. Regels die bepalen of de temperatuur om te werken te hoog is of niet voor de werkzaamheden die medewerkers uitvoeren. Let wel op: dit zijn indicaties en geen wettelijke grenswaarden. 

Tips bij hitte op de werkvloer voor werkgevers      

Zowel werkgevers als werknemers kunnen bepaalde maatregelen nemen om het werk in warm weer toch zo aangenaam mogelijk te maken. Een werkgever heeft daar zelfs bepaalde verantwoordelijkheden voor. 

Een werkgever doet:

 • De werktijd verkorten en pauzes aanbieden
  Oftewel, een tropenrooster doorvoeren als het werk dat toestaat. Dan beginnen de werknemers bijvoorbeeld vroeger op de dag wanneer het nog koel is en stoppen ze eerder in de warme middag. Handige tip bij het werken in warm weer.  
 • Warme lucht afvoeren door te ventileren
  Zet bijvoorbeeld een paar extra ventilatoren aan. Een tip daarbij is een bakje (ijs)koud water voor de ventilator zetten. Zo verspreidt de koele lucht zich door de hele ruimte heen. 
 • Zonwering toepassen
  Probeer de zon zoveel mogelijk tegen te houden op plekken waar medewerkers aan het werk zijn. Buiten kan dat lastiger zijn, maar binnen kan een werkgever al wat mogelijkheden doorvoeren om de zon op afstand te houden. Een voorbeeld zijn rolluiken. 
 • Apparaten uitzetten die warmte produceren
  Onbewust hebben we de hele dag door aardig wat apparaten aanstaan die we niet continu gebruiken. Denk aan een printer of een aantal lampen als er al genoeg licht op de werkplek is. Zet deze uit om de warmte die zulke apparaten afgeven tegen te gaan. 

Tips bij hitte op de werkvloer voor werknemers

Een werknemer zelf kan ook een aantal maatregelen doorvoeren om de warme dag beter door te komen.

Een werknemer kan bijvoorbeeld:

 • Veel drinken bij hitte op de werkvloer
  Genoeg drinken is ontzettend belangrijk om jouw lichaam gehydrateerd te houden. Het advies is om de twintig minuten te drinken. 

Drink vooral water. Vermijd koffie en zeker alcohol, aangezien die dranken je alleen maar meer uitdrogen. Geef water een twist met schijfjes citroen of sinaasappel. 

 • Regelmatig de handen wassen tijdens het werk
  Aangezien een duik in het zwembad geen optie is tijdens het werken, kun je je lichaam echter wel snel afkoelen door bijvoorbeeld je polsen en hals nat te maken. Hier liggen namelijk de slagaders dicht onder de huid waardoor de warmtereceptoren op die plekken erg gevoelig zijn. Zo koelt je lichaam snel af als jij je handen onder een koude stroom water onder de kraan steekt. 
 • Zware lichamelijk inspanning vermijden/uitstellen
  Probeer taken die veel lichamelijke inspanning kosten te vermijden of uit te stellen tot een dag dat de thermometer geen dertig graden aantikt. Moet de taak toch vandaag gebeuren? Voer deze dan zo vroeg mogelijk uit wanneer de zon nog niet vol aan het schijnen is.
 • Fit blijven om met warmte om te kunnen gaan
  Dit is geen tip die je binnen één dag doorvoert. Om goed om te kunnen gaan met hitte op de werkvloer is het belangrijk dat je fit bent. Bij beroepen met zwaarder fysiek werk is dat vaak al een noodzaak, maar ook bijvoorbeeld op kantoor kan het een groot verschil maken. Zorg dus voor beweging iedere dag en probeer gezond(er) te eten zodat je lijf beter met de warmte om kan gaan. 

Ik ben klaar voor die hitte op de werkvloer.  

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.