Of je nu vanachter je bureau werkt of rondloopt op de werkplaats of in het magazijn: een ergonomische werkplek is belangrijk voor je gezondheid en werkleven. Hoe je ergonomisch kunt werken? De Proton Group legt het uit in deze nieuwe blog.
Wat is ergonomisch werken?
Voor je weet hoe je ergonomisch kunt werken, is het belangrijk te begrijpen wat het precies inhoudt. Het gaat om de term ergonomie: dit is het optimaliseren van de omgeving/producten in die omgeving voor menselijk gebruik. Het Arboportaal geeft de volgende definitie aan ergonomie: “Gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken moeten zo ontworpen zijn dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen bevorderen.”
Binnen de ergonomie zijn er verschillende specialisaties. Je hebt fysieke, cognitieve, taal- en organisatie-ergonomie.
Je werkt ergonomisch wanneer je werkplek goed aansluit op de taken die je uitvoert. Denk aan een aangepaste bureaustoel of bepaalde hulpmiddelen. Net als bij andere zaken geldt bij ergonomisch werken: voorkomen is beter dan genezen. Met een ergonomische werkplek voorkom je klachten als rugpijn of pijn aan de nek of het hoofd. Bovendien zorgt het op de langere termijn voor minder verzuim. Maar hoe kun je precies ergonomisch werken?
Hoe kun je ergonomisch werken achter het bureau?
Zeker op kantoor zitten we vaak lang en in dezelfde houding. Dat draagt niet bij aan ergonomisch werken. Toch zijn er verschillende dingen die jij (en/of je werkgever) kunt doen om zo ergonomisch mogelijk aan de slag te gaan.
- Werk met je gewrichten in een neutrale stand
Neem geen ongemakkelijke werkhouding aan waarin je gewrichten continu belast worden. Je gewrichten worden op deze manier niet samengedrukt, waardoor je klachten voor bent.
- Voorkom langdurig repeterende handelingen
Telkens dezelfde handelingen verrichten over een langere periode zorgt dat je spieren en gewrichten eenzijdig worden belast. Door om de zoveel tijd een andere actie te verrichten of even pauze te nemen, ga je dat tegen.
- Ga drukpunten tegen
Wanneer je een klein oppervlakte hebt, is de kans groter dat dat gedeelte van je lichaam overbelast wordt. Een voorbeeld is alleen de pols ondersteunen wanneer je een muis gebruikt, in plaats van de hele onderarm ondersteuning bieden.
- Beweeg voldoende
Lang in dezelfde houding werken zorgt dat je lichaam vermoeid wordt. Zelfs als je de hele dag zit, heeft dit een vermoeiend effect. Zorg daarom dat je voldoende beweegt met bijvoorbeeld een extra rondje naar de koffieautomaat of een wandeling in de pauze.
- Ontlast je schouders en spieren met oefeningen
Ook kun je tussendoor korte oefeningen doen voor je schouders en spieren. Je voorkomt daarmee klachten aan je rug, nek en schouders. Oefeningen die je kunt doen zijn:
-
- Je schouders optrekken naar je oren
- Je armen voorlangs zwaaien
- Cirkels maken met je ellebogen
- Je onderrug strekken
- Je schouders stretchen
- Richt je werkplek ergonomisch in
Een goed (zit-sta) bureau en een bureaustoel op de juiste hoogte brengen je al een heel eind. Zorg er echter wel voor dat je ook de goede werkhouding aanneemt en bijvoorbeeld niet onderuitgezakt zit; anders heeft die ergonomische werkplek niet veel zin.
Hoe kun je ergonomisch werken op de werkplaats?
Niet alleen op kantoor is het belangrijk te weten hoe je ergonomisch moet werken. Ook op de werkplaats wil je ergonomisch aan het werk gaan.
- Voorkom piekbelasting
Dit gaat met name om beroepen waarbij je (veel) moet tillen, duwen of trekken. Zorg dat je te zware piekbelasting uit de weg gaat; vraag bijvoorbeeld een collega om hulp wanneer een klus te zwaar is.
- Til op de juiste manier
Wanneer je vaak moet tillen op je werk, is het van belang dat je dat op de juiste manier doet. Dit is een belangrijk aspect in hoe je ergonomisch kunt werken. Ga door je knieën, met een rechte rug, en til het voorwerp dicht bij je lichaam, tussen je middel en midden van je borst. Til maximaal vijfentwintig kilo alleen.
- Werk in de juiste houding
Op de werkplaats horen bukken, tillen en werken op hoogtes erbij. Werk daarbij in een goede houding; tussen knie- en schouderhoogte.
- Wissel werkzaamheden af
Niet alleen op kantoor kom je niet onder repeterende handelingen uit, ook op de werkplaats komen ze vaak voor. Zorg voor genoeg afwisseling en pauzes en voorkom zo lichamelijke klachten.
- Gebruik hulpmiddelen
Er zijn tal van hulpmiddelen die je helpen ergonomisch te werken. Denk aan bepaalde machines of gereedschap. Voorbeelden zijn een gereedschapswagen, beschermende kleding voor onder andere je knieën of een werktafel. Bij ieder beroep zijn er andere ergonomische hulpmiddelen beschikbaar.
Aan het werk bij Proton
Proton biedt banen op zowel de werkplaats als op kantoor. En met deze tips ga jij ergonomisch te werk.
Ik ben benieuwd naar de vacatures.