Talloze belletjes, een inbox vol mails, taken die zich opstapelen: een hoge werkdruk is voor niemand een pretje. Omgaan met een hoge werkdruk, hoe doe je dat? Proton geeft je in deze nieuwste blog advies.
Wat is een hoge werkdruk?
Wat houdt een hoge werkdruk in? Af en toe overwerken maakt niet gelijk dat er sprake is van een hoge werkdruk. Wanneer je er zelf voor kiest en je het werk leuk vindt, is wat uurtjes extra maken vaak geen probleem. Maar kom je erg vermoeid thuis, ervaar je veel stress over je werk of raak je snel geïrriteerd op kantoor? Dat zijn signalen dat je een te hoge werkdruk ervaart.
Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie houdt een hoge werkdruk in dat ‘de balans tussen de werkbelasting en belastbaarheid van de werknemer verdwenen is.’ Werkdruk gaat over te hoge taakeisen die gelden binnen het werk. Wanneer de werkdruk te hoog is, kun je werkstress ontwikkelen. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, somberheid en slaapproblemen zijn gezondheidsklachten als gevolg van stress door het werk. Werkstress kan vervolgens leiden tot ziekteverzuim en langdurig uitval door een burn-out.
Ongeveer 1 op de 3 werknemers ervaart last door werkdruk, meldt de vakbond FNV.
De FNV noemt drie verschillende redenen voor werkdruk: de inhoud van het werk, de omstandigheden op het werk of persoonlijke omstandigheden. Voorbeelden van werkdruk door de inhoud van het werk zijn te weinig tijd voor het uitvoeren van je taken of het krijgen van te veel taken. Omstandigheden als oorzaak voor werkdruk gaat bijvoorbeeld om moeilijk verlof op kunnen nemen of intimidatie op de werkvloer. Bij persoonlijke omstandigheden spelen zaken als het moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen tegen anderen, te perfectionistisch zijn of privéproblemen ervaren.
Omgaan met een hoge werkdruk
Een te hoge werkdruk kan grote invloed hebben op je prestaties en hoe je je voelt op het werk. Met onze tips leer jij beter omgaan met een hoge werkdruk.
- Focus je op één taak tegelijk
Wanneer je met meerdere taken tegelijk bezig bent, is het druk in je hoofd en kun je allebei de taken niet helemaal afronden. Eén voor één taken afwerken kan effectiever zijn. Zo heb je minder het gevoel constant overal achteraan te moeten rennen.
- Doe leuke activiteiten naast werk
Zorg dat er meer is dan alleen je werk. Ga na het werk op leuke uitjes met vrienden of familie. Of ga sporten in je eentje: dat werkt stress verlagend en zorgt dat je de volgende dag weer met volle concentratie terug aan het werk kunt.
- Verbeter je nachtrust
Slaap is ontzettend belangrijk. Voldoende slaap zorgt voor goede concentratie, verbetert je geheugen en humeur, en ga zo maar door. Zet de televisie voortaan een uurtje eerder uit en duik vroeger je bed in. Een betere nachtrust doet wonderen voor je werkdag.
- Ga het gesprek aan op het werk
Merk je dat het echt te veel is? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen en geef het aan bij je werkgever! Dan kun jullie samen zoeken naar een goede oplossing. Vraag bijvoorbeeld om meer autonomie om je tijd in te delen: zelf bepalen wat de volgorde van je taken is of wanneer je pauze houdt. Minder taken of meer collega’s/meer steun kunnen ook een oplossing zijn om de werkdruk te verminderen.
Proton zoekt met jou naar de perfecte functie
Blijft jouw werkdruk ondanks bovenstaande tips toch te hoog? Is het omgaan met een hoge werkdruk voor jou geen oplossing? Wellicht is het dan tijd om een nieuwe baan te zoeken. Neem eens een kijkje tussen onze technische vacatures.
Ik zoek een nieuwe baan.