In sectoren als de procestechniek komen onregelmatige diensten vaak voor. Dikwijls werken ze in deze branches met ploegendiensten. Wat is een ploegentoeslag precies en hoe bereken je deze?
Wat is een ploegentoeslag?
In bepaalde sectoren komt onregelmatig werken en werken in ploegen vaak voor: denk aan ploegendiensten in de ochtend, middag, avond en nacht. Een ploegentoeslag is een percentage boven op het vaste salaris voor het werken in een ploegendienst. Een andere naam voor de toeslag is onregelmatigheidstoeslag (ORT) of toeslag onregelmatige diensten (TOD).
De toeslag is een compensatie voor de negatieve gevolgen van onregelmatig werken buiten kantoortijden. Werknemers werken bijvoorbeeld in het weekend of op wisselende tijden. Dat heeft impact op iemands fysieke en sociale leven. Zo is het vaak moeilijk bij dingen te zijn als teamsporten of verjaardagen. Ook is het een stimulans voor werknemers om toch op die tijden buiten kantoortijden te werken en op die manier het bedrijf op gang te houden. Een ploegentoeslag is dus voor zowel de werknemer als werkgever voordelig. De werknemer krijgt extra tegemoetkoming voor het werken van de diensten. De werkgever kan zijn bedrijf continu draaiende houden, ook buiten de reguliere werktijden.
Een werkgever is niet verplicht ploegentoeslag te betalen. Het staat niet in de wet vastgelegd. Er zijn geen bepaalde wetten die gaan over het percentage van de toeslag of de situatie waarin deze betaald moet worden.
In de praktijk zie je het echter wel vaak terug. In een cao staan namelijk vaak de regels over de toeslag. De cao is een overeenkomst tussen werkgevers(-organisaties) en werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden. Hier kunnen bepalingen instaan over toeslag voor onregelmatige diensten.
Als werkgever is het dus belangrijk om de cao van jouw sector na te slaan. Zo kun je een juiste compensatie regelen voor het personeel van jouw bedrijf, en eventueel conflicten erover voorkomen.
Een ploegendienst komt vaak voor wanneer een werkdag langer dient door te gaan dan de normale acht uur, als een continu productieproces bij het bedrijf nodig is. Ploegendiensten zijn vaak erg vermoeiend. En dat neem je niet weg met een toeslag. De toeslag is dus vooral een tegemoetkoming voor sociale ongemakken.
Ploegendienst bij een vacature
Wanneer je bij een baan in ploegendienst gaat werken, staat dat er bij de vacature bij. De precieze invulling bespreek je vaak later in het sollicitatieproces, bijvoorbeeld of het gaat om dagdiensten of andere diensten.
Ploegentoeslag berekenen: hoe doe je dat?
Een ploegentoeslag kan oplopen tot soms wel 33% van het vaste salaris. Het percentage ligt aan de ploegendienst. Er wordt veelal gewerkt in ploegen van 2 tot 5 ploegen. De toeslag varieert dus, vaak staat het in de cao opgenomen. Bij een ploegentoeslag spelen de hoeveelheid ploegen en de dag en het tijdstip mee. Naast de soort ploegendienst varieert de toeslag ook van sector tot sector en onderneming tot onderneming.
Een voorbeeld is het volgende: je verdient 20 euro per uur, met een ploegentoeslag van 20%. Je krijgt dus 4 euro per uur erbij in de ploegendienst. In totaal verdien je dan 24 euro per uur.
Aan de slag bij Proton Group
Bij Proton Group hebben we verschillende banen in de techniek: operator, cnc kanter, loodgieter en ga zo maar door. Neem een kijkje op onze website voor alle vacatures en solliciteer direct. Je ziet het gelijk als er bij een baan sprake is van ploegendiensten.