Skip to main content

Uitzendbureaus werken vaak samen met zzp’ers. Ook bij Proton zijn veel zelfstandigen te vinden. Als je werkt als zzp’er moet je de keuze maken je wel of niet voor bepaalde zaken te verzekeren. Hoe het precies zit met verzekeringen voor zzp’ers? De Proton Group legt het uit in deze blog.

Waarom zijn verzekeringen voor zzp’ers belangrijk?

Het afsluiten van verzekeringen is als zzp’er belangrijk om je bedrijf en jezelf te beschermen tegen bepaalde risico’s. Met de juiste verzekeringen voor zzp’ers heb je als zelfstandige rust en voorkom je financiële problemen wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Zakelijk en privé zijn gescheiden: dat werkt ook zo voor verzekeringen. Wanneer je als zelfstandige privé gedekt bent, betekent dat niet dat je ook zakelijk gedekt bent. Daar moet je aparte verzekeringen voor afsluiten. Welke verzekeringen voor zzp’ers verplicht zijn en welke verder slim zijn af te sluiten lees je in deze blog.

Welke verzekeringen hebben zelfstandigen nodig?

Een aantal verzekeringen zijn als zelfstandige verplicht. Deze moet je dus hoe dan ook afsluiten.

Ziektekostenverzekering/zorgverzekering

Een zorgverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen die hier woont of werkt en 18 jaar of ouder is. Ook als zzp’er moet je deze dus afsluiten. Kijk naar welke zorgverzekering het beste past bij jouw situatie en behoeftes. Duik goed in de premies, dekkingen en het eigen risico om de juiste verzekering te kiezen.

WA-verzekering

Deze verzekering is verplicht wanneer je een auto of een ander voertuig hebt (zoals een motor of scooter). Als je schade bij een ander veroorzaakt met je voertuig dekt deze verzekering vaak de schade.

 

Andere verzekeringen voor zzp’ers zijn niet verplicht, maar wel een slimme keuze om mee te nemen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere naam is de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Deze verzekering is vooral handig als je een beroep hebt waar je veel met je handen werkt, zoals in de bouw. Wanneer er sprake is van een schadeclaim van derden door bijvoorbeeld een ongeluk tijdens jouw werkzaamheden, is dat gedekt. Het gaat dan om schade aan eigendom van anderen of wanneer iemand letsel oploopt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Zzp’ers zijn niet vanzelfsprekend gedekt bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Met deze verzekering heb je toch inkomen bij ziekte of een ongeval wanneer je niet kunt werken. Je hebt verschillende opties in polissen. Bekijk dus goed welke het beste bij jouw situatie past.

Rechtsbijstandverzekering

Dit is een andere optie bij verzekeringen voor zzp’ers die vaak overwogen wordt. Een rechtsbijstandverzekering dekt juridische geschillen, bijvoorbeeld met een klant of over een huurpand. Je krijgt juridische ondersteuning bij onder andere de kosten voor een advocaat en het proces.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Dit is een andere verzekering dan die voor de bedrijfsaansprakelijkheid. Waar het daar gaat om fysieke werkzaamheden en resultaten, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering meer gericht op zzp’ers die advies geven zoals consultants. Deze verzekering dekt de financiële schade bij beroepsfouten die leiden tot bijvoorbeeld vermogensschade (wanneer iemand door de schade minder winst maakt of minder geld heeft). Voorbeelden zijn een verkeerd advies of een berekeningsfout.

CAR-verzekering

CAR staat voor Construction All Risk. Deze verzekering voor zzp’ers is slim af te sluiten wanneer je je als zelfstandige in de bouw bezighoudt met constructies en bouwprojecten. Hierdoor is materiële schade door onder andere brand of storm gedekt, maar ook schade door tekortkomingen in de uitvoering. Dit is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij mensen die in loondienst werken krijgen de partner en kinderen bij overlijden een nabestaandenpensioen. Als zelfstandige heb je daar geen recht op of krijgt je partner een lager bedrag. En daarom kunnen de financiële gevolgen bij overlijden groot zijn. Met een overlijdensrisicoverzekering krijgt de partner of het gezin toch een geldsom.

Extra tip voor verzekeringen voor zzp’ers: pensioen

Een aanvullende zaak om op te letten: je pensioen. Als je in loondienst werkt, bouw je dit al op. Maar als zzp’er moet je hier zelf op letten. Iedereen heeft recht op AOW, maar dat is alles wat je krijgt als je zelf verder niets regelt. Daarom is het slim iedere maand een bedrag te reserveren voor je pensioen zodat je een oudedagvoorziening opbouwt. Andere opties zijn je aansluiten bij een pensioenregeling, beleggen of een lijfrente afsluiten.

Samenwerken met Proton als zzp’er?

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.