Binnen de techniek kun je allerlei kanten op. Een voorbeeld is aan de slag gaan als lasser. Wat zijn je werkzaamheden bij dit beroep? En wat komt er nog meer bij deze baan kijken? De Proton Group vertelt wat het werk als lasser precies inhoudt.
Wat doet een lasser voor werk?
Een lasser verbindt door middel van warmte metalen onderdelen aan elkaar door een van de verschillende lastechnieken te gebruiken, zoals TIG of MIG/MAG. Zowel voor kleine als grote constructies draai jij je hand niet om als lasser. Je voert onderhoud of reparaties uit of maakt iets compleet nieuws. Naast het werk met een lasbril en lasmal, moet je als lasser meer vaardigheden in huis hebben. Denk aan het kunnen lezen en begrijpen van technische tekeningen. Ook zaken als fitten, zagen en slijpen komen bij het werk als lasser vaak om de hoek kijken. Verder ben je op de hoogte van de geldende veiligheidsnormen om veilig aan de slag te kunnen wanneer de vonken ervanaf vliegen.
Voorbeelden van werkzaamheden van een lasser zijn:
- Het vaststellen welk materiaal en lasgereedschap je nodig hebt
- Het goed afstellen van gereedschap
- Het vervaardigen van mallen
- Bijkomend werk als boren, vijlen en knippen
- Het bespreken van werk met een leidinggevende
Net als voor andere beroepen in de techniek, is er een grote vraag naar goede vakmensen in deze markt: daarom heb je als lasser vaak goede baankansen en een mooi salaris.
Waar ga je als lasser aan de slag? Je bent vaak te vinden in werkplaatsen en op bouwlocaties. Sectoren waar je in terecht komt zijn bijvoorbeeld metaalproductie, machine-industrie, elektrotechniek en werktuigbouw. Ondanks dat je dikwijls je eigen werkzaamheden hebt om uit te voeren, ben je bij het werk als lasser vaak onderdeel van een breder team. Zo werk je regelmatig samen met bijvoorbeeld projectleiders en werkvoorbereiders. Je kunt vast in dienst aan de slag, of als zelfstandig ondernemer het werk als lasser uitvoeren.
Welke vaardigheden heb je nodig voor het werk als lasser?
Als lasser heb je bijvoorbeeld een mbo-opleiding gevolgd tot (allround) lasser. Je verbetert je vakmanschap door veel uren te maken. De lasopleiding staat dan ook veel in het teken van leren in de praktijk. Naast deze lasvaardigheden zijn verschillende karaktereigenschappen belangrijk. Denk aan nauwkeurig en resultaatgericht werken. Verder moet je werken met je handen leuk vinden en is technisch inzicht bij het werk als lasser erg handig. Bovendien heb je een groot doorzettingsvermogen, een goed ruimtelijk inzicht en is je werkwijze oplossingsgericht.
Welke specialisaties zijn er binnen het lassen?
Je kunt je als lasser specialiseren in bepaalde technieken, zoals TIG of MIG/MAG. TIG-lassen is een techniek die wordt gebruikt voor nauwkeurig laswerk, waarbij een lasser zelf het smeltbad in de gaten houdt en hier handmatig materialen aan toevoegt. Bij MIG-lassen maak je als lasser gebruik van een inert gas, een gas dat geen invloed heeft op het smeltbad. Bij MAG-lassen heeft het actieve gas wél invloed op het lasproces. Het lasproces bij de twee is wel hetzelfde. Er zijn verschillende diploma’s te behalen voor diverse niveaus in het lassen. Hoe meer ervaring je hebt en hoe beter je gespecialiseerd bent, hoe hoger je salaris vaak is.
Aan het werk als lasser bij de Proton Group
Je bent waarschijnlijk op deze pagina belandt omdat je werk als lasser zoekt. Stop maar met zoeken: Proton heeft openstaande vacatures voor lassers. Voor zowel vaste vacatures als werkaanbod voor zzp’ers hoef je niet verder het internet af te speuren. Denk aan vacatures als MIG/MAG-lasser, TIG-lasser of constructiebankwerker. We bieden vacatures aan in onder andere Tilburg, Veghel en Helmond.