Skip to main content
Wanneer je wilt werken in de techniek, kun je allerlei kanten op. Denk aan de elektrotechniek of installatietechniek. Een voorbeeld is aan de slag gaan als loodgieter. Wat houdt het werken als loodgieter precies in? De Proton Group legt het uit in deze blog.

Werken als loodgieter

Jij bent technisch of mechanisch aangelegd, en repareert graag dingen. Aan de slag gaan als loodgieter lijkt jou wel wat, en je bent aan het zoeken wat de baan precies inhoudt. Wanneer je denkt aan een loodgieter, denk je vaak aan het oplossen van lekkages en verstoppingen. Een loodgieter doet echter veel meer dan dat. De Proton Group zet een aantal belangrijke zaken bij het werken als loodgieter op een rij: wat zijn de werkzaamheden, hoe zijn de werkuren en hoe zit het met het salaris van een loodgieter? Na het lezen van deze informatie heb jij een beter beeld bij het werk van een loodgieter.

Werkzaamheden

Je houdt je als loodgieter als gespecialiseerde vakman bezig met diverse werkzaamheden. Loodgieters werken vaak in de bouw of worden ingezet bij het onderhouden van huizen. Je komt op allerlei locaties, van woningen en kantoren tot fabrieken en openbare ruimtes. Het takenpakket van een loodgieter is vaak erg breed. Zo moet je kennis hebben van verschillende installaties. Verder ben je op de hoogte van richtlijnen, veiligheidsnormen en bouwvoorschriften voor de waterhuishouding van gebouwen. Ook heb je veel contact met klanten, wat vraagt om goede communicatievaardigheden. Verder ben je bezig met precieze werkzaamheden waardoor je nauwkeurig te werk moet gaan. Ten slotte speelt fysieke kracht mee. Je werkt vaak in kleine ruimtes, in ongemakkelijke posities.

Voorbeelden van werkzaamheden van een loodgieter zijn:

  • Het aanleggen en onderhouden van waterleidingen en riolering
  • Het monteren en demonteren van sanitair
  • Het aanleggen van verwarmingsinstallaties
  • Het onderhouden van installatiesystemen en het oplossen van storingen
  • Het aanleggen van verwarming en ketels voor cv-installaties

Hoe kun je een loodgieter worden? Daar moet je een technische of beroepsopleiding voor volgen. Bij het werken als loodgieter kun je je specialiseren in bepaalde onderdelen: reparatie, installatie en onderhoud. Bij reparatie kijk je naar knelpunten als een lekkage of een verstopte leiding en los je dit weer op door bijvoorbeeld onderdelen te vervangen. Een loodgieter die zich vooral met installatie bezighoudt, is vaak aan het werk in nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen. Daar leggen ze bijvoorbeeld de leidingen. Onderhoud loodgieters nemen, zoals de naam al zegt, het onderhoud voor hun rekening. Denk aan het controleren van de cv-ketel. Er zijn ook andere specialisaties als centrale verwarming, lekkage en drainage en irrigatie.

Werkuren

Als loodgieter kom je te werken bij gespecialiseerde bedrijven of bouwbedrijven. Ook kun je als zzp’er aan de slag of werken vanuit je eigen bedrijf. Je gaat verschillende locaties af in het werk als loodgieter, dat maakt het een afwisselende baan. Soms werk je ook buiten kantooruren, bijvoorbeeld bij een noodgeval zoals een lek dat snel opgelost moet worden.

Je kunt verder via uitzendbureaus aan de slag als loodgieter. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de vacatures voor loodgieter van Proton.

Salaris

Wat je gaat verdienen tijdens het werken als loodgieter hangt af van je ervaring. Verder verdien je meer als je ook buiten kantooruren aan de slag gaat, zoals bij noodgevallen. Bovendien kun je jouw loon verhogen door je te specialiseren. Want hoe minder concurrentie er is, hoe hoger je loon wordt door je unieke vaardigheden.

Aan de slag als loodgieter bij Proton Group

Lijkt het werk als loodgieter jou wel wat? Of zoek jij een nieuwe baan in deze sector? Bij de Proton Group hebben we diverse vacatures openstaan voor loodgieters. Neem ze door en solliciteer direct.

 

Ik wil een baan als loodgieter.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.