In de koude maanden kruipen we het liefste weg onder een warme deken met de verwarming aan terwijl we aan het werk zijn. Maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk. Een flink aantal mensen moet namelijk gewoon (buiten) blijven werken in de kou. Met onze tips blijf jij fijn aan het werk wanneer de teller van de thermometer onder het vriespunt loopt.
De regels voor werken in de kou
In het Arbobesluit van de overheid staat dat de temperatuur op een werkplek of het bewerkte product geen nadelen mag geven voor de gezondheid van werknemers. Daarbij worden geen specifieke cijfers genoemd wat betreft temperaturen. Wel is het zo dat werkgevers er alles aan moeten doen om klachten in de gezondheid van medewerkers te voorkomen.
Beroepen die de kou niet ontkomen zijn onder andere bouwvakkers, stratenmakers, werknemers in de agrarische branche en postbezorgers. Maar ook op kantoor kan het koud zijn bij bijvoorbeeld een flinke tocht. Werken in de kou is geen pretje, maar je kunt maatregelen nemen om toch fijn aan het werk te blijven.
De bouw heeft eigen regels opgesteld voor werken in de kou. Die regels staan in het vorstverlet in de cao voor Bouw & Infra. Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius mogen medewerkers die onder die cao werken onder bepaalde voorwaarden de werkzaamheden neerleggen.
De gevoelstemperatuur tijdens het werk
Koude vingers en tenen, vorst en sneeuw, koud gereedschap: werken in de kou is voor niemand leuk als je niet goed voorbereid bent. Wanneer je zonder maatregelen aan het werk gaat bij lage temperaturen, kun je last krijgen van zere handen of tenen. In het ergste geval raak je zelfs onderkoeld. Naast de lichamelijke klachten kun je ook minder goed je werk verrichten en is de kans op ongelukken groter.
Bij het werken in de kou speelt niet alleen de buitentemperatuur een rol, ook de windsnelheid is belangrijk. Een sterke en koude wind kan namelijk zorgen voor een lagere gevoelstemperatuur dan de cijfers die de thermometer daadwerkelijk aantikt. Bijvoorbeeld op de website van het KNMI bereken je de gevoelstemperatuur. Die organisatie kan ook een waarschuwing geven bij een lagere gevoelstemperatuur dan -15 graden Celsius.
Tips voor werken in de kou
- Persoonlijke beschermingsmiddelen regelen
Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht goede persoonlijke beschermingsmiddelen te regelen wanneer een lage temperatuur niet vermeden kan worden. Wanneer het onder de 16 graden Celsius is, heb je beschermingsmiddelen nodig om gezondheidsklachten tegen te gaan. Denk aan warme handschoenen of stevige schoenen. Mocht het nodig zijn, kan een werkgever bijvoorbeeld ook heatpacks verstrekken. Dit is een warmtebron die warmte produceert en die je in je zakken kunt stoppen. Wat ook effectief is tegen werken in de kou is de werkplek afschermen van de kou, regen of wind. Dat heeft onder andere effect op de gevoelstemperatuur, waar we eerder al uitleg over gaven.
Verder is het belangrijk gereedschap van geïsoleerd materiaal aan te schaffen en deze niet in de kou te laten liggen, om koude handen tijdens het werken te voorkomen.
- De duur van de werkzaamheden verkorten
Een andere maatregel die werkgevers moeten nemen als een lage temperatuur niet te vermijden is, is het verkorten van de duur van het werk. Ook dat is volgens de Arbowet verplicht.
- Taken afwisselen met werk op een warme plek
Ten slotte staat in de Arbowet dat de werkzaamheden in de kou afgewisseld moeten worden met werk op een warmere plek. Werknemers pauze laten nemen in een warme ruimte is daar eveneens onderdeel van, met een hete drank erbij om weer op lichaamstemperatuur te komen.
Werken in de kou of buitenlucht vind ik niet erg.