Skip to main content

Je gaat of wilt aan de slag via een uitzendbureau. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n contract: de uitzendovereenkomst? Proton Group zet op een rij wat jij allemaal moet weten bij het werken via een uitzendbureau.

Wat is een uitzendovereenkomst?

Een uitzendovereenkomst is een contract tussen een uitzendbureau en een werknemer. Hier staan afspraken in over het tijdelijk werken via het uitzendbureau. Denk aan de hoogte van het salaris, de duur van de arbeid en de arbeidsvoorwaarden die gelden. Het uitzendbureau is daarbij de werkgever en deze leent de werknemer uit aan een ander bedrijf voor een bepaalde periode.

Het inlenende bedrijf betaalt het uitzendbureau en het bureau betaalt vervolgens jou als werknemer.

Het salaris via een uitzendbureau

Een veelvoorkomend misverstand dat rondgaat bij het werken via een uitzendbureau is dat er loon van jou als uitzendkracht ingehouden wordt. Dit is niet waar. Werken via een uitzendbureau kost je niets; het bureau houdt niets in op je loon. Je krijgt hetzelfde betaald als collega’s die gelijk werk doen bij het inlenende bedrijf. Dit heet ook wel de inlenersbeloning. Dat staat ook zo vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten. Het salaris kan wel anders zijn door bijvoorbeeld een verschil in ervaringsjaren.

De verschillende fases bij het uitzenden

Bij het kijken naar de verschillende fases in een contract bij een uitzendbureau, wordt onderscheid gemaakt tussen fases volgens de verschillende cao’s van de ABU en NBBU.

ABU staat voor Algemene Bond Uitzendondernemingen en NBBU staat voor Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen.

Elke fase heeft eigen regels. Dit zijn de verschillende fases:

• Fase A (ABU)/fase 1 en 2 (NBBU)

Dit is de eerste fase waar je in terecht komt bij je contract met het uitzendbureau. Deze periode duurt in totaal 52 weken. Elke week waarin je als uitzendkracht werkt telt daarbij mee, hoeveel uur je ook gewerkt hebt elke week. In deze fase geldt het uitzendbeding: zowel voor jou als het inlenende bedrijf geldt dat er geen opzegtermijn is. Wanneer er geen werk is, kan het contract dus gelijk opgezegd worden bij het werken via een uitzendbureau. Je hebt dan ook geen recht op loon. Wanneer er een onderbreking van meer dan zes maanden in deze periode zit, begint de telling weer opnieuw.

• Fase B/fase 3

Deze fase begint direct na fase A of wanneer je binnen zes maanden weer uitzendwerk bij hetzelfde bureau doet. Fase B duurt maximaal drie jaar of bestaat uit hoogstens zes contracten. Je werkt dan min of meer op basis van een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd.

• Fase C/fase 4

Je gaat deze fase in gelijk na fase B of wederom als je binnen zes maanden werkt via hetzelfde bureau. Fase C is op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wat gebeurt er als ik ziek ben?

Wat er gebeurt als je ziek bent bij het werken via een uitzendbureau, hangt af van de fase waarin je zit. Voorheen was het zo dat in fase A bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding bij ziekte het contract direct beëindigd werd. Dat was tot juli 2023 zo, daarna is de cao veranderd. Uitzendbureaus zijn nu verplicht loon door te betalen en er is geen directe beëindiging van het contract. In Fase B en C was er al sprake van doorbetaling bij ziekte.

Bouw ik pensioen op?

Je bouwt vanaf je eerste werkdag al pensioen op als je 18 jaar en ouder bent bij het werken via een uitzendbureau. Dat gaat via pensioenfonds StiPP. Vóór juli vorig jaar gold eerst een wachttijd van acht weken bij dezelfde opdrachtgever.

Aan het werk via uitzendbureau Proton Group

Wil jij aan het werk via een uitzendbureau in de techniek? Bekijk snel onze vacatures op de website en solliciteer direct. We komen er zo snel mogelijk bij je op terug!

Ik wil aan de slag als uitzendkracht.

De Proton Group werkt graag met je samen. Bekijk onze vacatures gelijk.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.