Skip to main content

Een drukke bouwplaats waar honderd-en-een dingen tegelijk gebeuren, indrukwekkende machines en ingewikkelde installaties die volop draaien en tientallen regels die opgevolgd moeten worden. In de technische branche werken doe je niet zonder risico’s. Daarom speelt veiligheid in de techniek een grote rol op de werkvloer, ook bij ons technisch uitzendbureau. Bij Proton Engineering doen we er alles aan ongelukken en uitval te voorkomen. We delen graag onze tips.

De veiligheid binnen Proton

Proton Engineering stapt al meer dan twintig jaar de technische werkvloer op. Onze collega’s komen bij uiteenlopende projecten over de vloer. We regelen de installaties in ziekenhuizen, bedrijfshallen, woontorens en industrieën en leggen duurzame energie aan. Veiligheid staat altijd voorop. Door onze maatregelen kunnen onze werknemers met een gerust hart hun werkzaamheden uitvoeren.

“Veilig werken betekent vooruitdenken, ongevallen voor zijn en waken over elkaars veiligheid.” (Nederlandse arbeidsinspectie, 2020).

Certificaten op zak

Met ons VCU-certificaat laten we aan onze collega’s en opdrachtgevers zien dat veilig en gezond werken prioriteit is. Al meer dan vijftien jaar voldoen we aan de Veiligheid Checklist Uitzendbedrijven (VCU). Om te zorgen dat onze werkzaamheden veilig uitgevoerd worden, lopen er zogenaamde VGM-coördinatoren rond bij Proton: Gerwald van Leenders op het kantoor en John Post op de werkvloer. Zij zijn het aanspreekpunt voor medewerkers en opdrachtgevers voor alle vragen rondom Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). De coördinatoren houden alle regels en ontwikkelingen in de gaten in de wetgeving en op de werkvloer. Zo blijft veiligheid een continue proces in onze bedrijfsvoering.

Veiligheid in de techniek begint bij de juiste kennis

Veilig werken begint bij de juiste kennis. Daarom hebben alle medewerkers van Proton Engineering een VCA-certificaat op zak. Ze gaan voor deze cursus de schoolbanken in en leren alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Onderwerpen die ter sprake komen zijn bijvoorbeeld het voorbereiden op noodsituaties, persoonlijke beschermingsmiddelen en risicobeheer.

Je garandeert veiligheid op de werkvloer met een gezonde en beschermde werkplek. Daarom hebben wij een aantal maatregelen doorgevoerd om die te waarborgen. Die veiligheid in de techniek realiseren we bij Proton zo:

 • De goede bescherming
  Gehoorschade door het oorverdovende lawaai van machines, verwondingen aan de handen door het gevaarlijke werk met technisch apparatuur of letsel aan het hoofd door rondvliegende objecten op de bouwplaats. Ongelukken die met de juiste bescherming allemaal te voorkomen zijn.

  Daarom zorgt Proton Engineering voor zogenaamde PBM’s: Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Deze middelen ‘beschermen bij goed gebruik kwetsbare en vitale lichaamsdelen zoals hoofd, ogen, oren, handen en voeten’ (Arboportaal.nl, z.d.). Proton heeft daarom voor iedere werknemer bescherming klaarliggen. Denk aan een helm, gehoorbescherming, oogbescherming, mondkapjes en werkhandschoenen. Zodat onze collega’s en opdrachtgevers altijd beschermd de werkvloer opstappen.


 • Het bespreken van de risico’s
  Met de juiste kennis over bijvoorbeeld machines en andere apparatuur druk je ongelukken vaak al de kop in. Daarom bespreken we bij Proton ieder project uitvoerig met de medewerker en inventariseren we wat mogelijke risico’s zijn. Denk aan het werken op hoogte of het gebruik van zware machines. Het tot in de puntjes doornemen van de gebruiksaanwijzing hoort altijd bij de voorbereiding van een project.
 • Een uitgebreide evaluatie
  Wij letten continue op de veiligheid op de werkvloer in de techniek. Zowel tijdens als na het project evalueren we hoe het proces is verlopen. Welke zaken rondom veiligheid waren al tip top in orde? En op welke punten moeten we juist meer focussen in de toekomst en is wat bijsturing nodig? Zo blijft veilig werken een blijvend punt op onze agenda.

Werken op een veilige werkplek is voor mij belangrijk.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.