Skip to main content

We zijn weer thuis van vakantie. De dagen van op het strand liggen met een koud drankje in de hand en luieren aan het zwembad zijn voorbij. De wekker gaat opnieuw vroeg. Hoe kom je na die warme omhelzing van de vakantie weer zo zacht mogelijk terug in het koude bad van het werkende leven? De vakantie is voorbij: we gaan weer met een goede start aan het werk met deze vijf tips. 

Weer aan het werk na de vakantie

Een vakantie betekent weg zijn uit de dagelijkse sleur. Die plotselinge omschakeling van complete vrijheid naar vaste dagen op het kantoor of de werkplaats kan lastig zijn. Ineens zit je weer in het leven van ritme en regelmaat. De eerste werkdag nadat je jouw zwemkleding en zonnebril hebt opgeborgen, wacht een bomvolle mailbox op je. De concentratie kan ver te zoeken zijn en prioriteiten stellen is lastig. 

Denk jij dat al jouw collega’s in hun schik zijn om weer op kantoor te zijn? Je bent lang niet de enige die in de knoei zit met die eerste werkdagen na een welverdiende vakantie. Ongeveer 13 procent van de medewerkers heeft geen werklust na een paar weken vrij volgens cijfers van de Arbo Unie in 2011, meldt het AD. 

Tips om er weer tegenaan te kunnen

De kans is groot dat het nog even duurt voor jij je out-of-office weer instelt. Daarom is het noodzaak zo snel mogelijk weer goed in je werkritme te komen. Of je nou op kantoor werkt of de handen uit de mouwen steekt op de werkplaats: met deze tips ga jij weer lekker aan het werk nu de vakantie voorbij is. 

 • Laat je werk goed achter
  Voorkomen is beter dan genezen. Wil jij niet die eerste werkdag tien collega’s aan je lippen hebben hangen, honderden mails moeten wegwerken en tien taken tegelijk uitvoeren wanneer de vakantie voorbij is? Zorg dat je alles goed overdraagt voor je op vakantie gaat. Dat scheelt stress als de vakantie voorbij is en je weer aan het werk gaat. Stel op tijd je out-of-office in en laat deze nog één dagje extra doorlopen zodat je de eerste werkdag je mailbox bij kunt werken. En ook al zit je die laatste werkdagen voor je vrije weken al in de vakantiemodus, probeer alvast een lijstje te maken met prioriteiten voor als je terugkomt. 
 • Zorg voor een paar dagen thuis na je vakantie
  Zondag kom je doodmoe van de vliegreis thuis van je vakantie in Spanje, en maandagochtend gaat de wekker alweer. Dat is geen pretje. Het is slimmer een paar daagjes thuis te vertoeven na terugkomst voor je weer begint met werken. Zo kom je alvast in het ritme en is de overstap minder extreem. 
 • Neem je vakantieactiviteiten mee
  Ben jij op vakantie veel naar het strand gegaan? Probeer dat ook eens een keer in de avond in een werkweek. Houd het vakantiegevoel langer vast door die activiteiten te ondernemen waar je in je vakantie zo van genoot. 
 • Begin rustig
  Het is 8.30 uur en je komt je werkplek binnengewandeld. Je pakt gelijk het moeilijkste project erbij want dat wil je het liefst zo snel mogelijk achter de kiezen hebben. Niet het slimste idee. Begin de eerste werkdag rustig om weer in the flow te komen. Plan geen vijf meetings in op die maandagochtend. Stel je prioriteiten op (of pak dat lijstje van voor de vakantie erbij) en ga ze rustig af. Maak ook even een kort babbeltje met collega’s om weer op de hoogte te zijn en je vakantieavonturen te delen. 

Een extra tip: schoon eerst je mailbox helemaal op voor je zelf nieuwe mails de deur uitstuurt. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open. 

 • Reflecteer op je werk
  Als jij met buikpijn weer naar werk gaat als de vakantie voorbij is, is het belangrijk na te gaan waarom dat zo is. Als het geen gewone vakantieblues zijn, maar het probleem dieper gaat is het slim na te gaan of je nog wel blij bent met je werk. Wij hebben de signalen wanneer het tijd is een nieuwe baan te zoeken op een rijtje gezet. 

Ik ben toe aan een nieuwe baan. 

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.