Skip to main content

Een overvloed aan papieren, snoeren en pennen op het bureau of gereedschap en materialen die overal en nergens te vinden zijn op de bouwplaats: de kenmerken van een rommelige werkplek. We leggen in onze nieuwe blog uit waarom je deze aan wilt pakken en een opgeruimde werkplek wilt creëren.

Waarom is een opgeruimde werkplek belangrijk?

Of je nu op kantoor of thuis achter een bureau zit of op de werkplaats de handen uit de mouwen steekt, een opgeruimde werkplek zorgt voor rust. Je werkt effectiever en meer geordend wanneer je geen afleiding om je heen hebt. Met als resultaat: beter presteren en concentreren tijdens jouw werk. Proton legt deze en alle andere voordelen van een ‘clean desk policy’ voor je uit.

De voordelen van een opgeruimde werkplek

1. Je hebt een betere concentratie en productiviteit

Onderzoek van de Universiteit van Minnesota laat zien dat je productiever werkt aan een opgeruimd bureau. Wanneer je van alles en nog wat op je werkplek hebt liggen, krijg je namelijk veel onnodige prikkels binnen en is productief aan de slag gaan moeilijker. Zonder rommel om je heen heb je minder afleiding. Verder zorgt een opgeruimde werkplek voor rust in je hoofd tijdens het werk.

2. Je voorkomt ergernissen

Wanneer je werkt op kantoor is de kans groot dat je de werkruimte deelt met andere werknemers. Wanneer jij jouw werkplek schoon houdt, nodig je anderen meer uit samen te werken en voorkom je ergernissen over de rommel. Zeker in een open kantoorruimte of bij flexwerkplekken wordt een schoon bureau erg gewaardeerd. Een opgeruimde werkplek zorgt voor een professionelere uitstraling, wat samenwerken stimuleert.

3. Je hebt meer overzicht en minder stress

Jij hebt de juiste spullen zo gevonden wanneer je naar iets op zoek bent, omdat het op zijn vaste plaats ligt. Je vindt je gereedschap of papieren zo terug, zonder veel tijd of moeite te verspillen. Met een opgeruimde werkplek heb je goed overzicht en verlaag je de werkstress. Berg je papieren zorgvuldig en geordend op in mappen. Ook als je alleen digitaal werkt, is structuur in je digitale bestanden aanbrengen belangrijk.

Lees hier hoe je beter om kunt gaan met een hoge werkdruk en werkstress.

4. Het is beter voor de veiligheid van het bedrijf

Wanneer je geen overvloed aan papieren hebt liggen, loop je minder risico een vertrouwelijk document (zoals een factuur of gegevens van klanten) of een wachtwoord rond te laten slingeren. Ook digitaal is dit belangrijk.

Een opgeruimde werkplek is niet altijd slecht. Een rommelig bureau stimuleert namelijk creativiteit en ruimte voor nieuw inzichten, laat hetzelfde onderzoek van de Universiteit van Minnesota zien.

 

Tips voor een schone werkplek

 

Heb alleen op je werkplek wat je nodig hebt

Zorg dat je alleen de spullen op je werkplek hebt liggen die je op dat moment nodig hebt. Overbodige zaken als lege pennen, tien extra pennen en volle kladblaadjes hebben geen plaats bij een opgeruimde werkplek.

Werk digitaal

Schrijven op papier kan voor veel mensen erg fijn zijn. Maar het zorgt uiteindelijk wel voor stapels papier of een schrift gevuld met volle pagina’s, waardoor belangrijke notities terugvinden moeilijk is. Je aantekeningen voortaan digitaal maken, scheelt veel papier.

Zorg voor orde en overzicht

Wanneer jij weet wat waar ligt, heb je de juiste papieren of het juiste gereedschap zo gevonden.

Maak een to-do-lijst en werk die af

Zet je taken in notitieboekjes of digitaal in plaats van op losse post-its. Met een to-do lijst werk je bovendien meer gestructureerd, wat kan leiden tot een productievere werkdag.

Aan het werk bij Proton

Proton biedt banen op zowel de werkplaats als achter het bureau. En met deze tips weet jij hoe je jouw werkplek spik en span opruimt.

Ik ben benieuwd naar de vacatures.

 

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.