Skip to main content

In elke branche zijn een aantal vaardigheden ontzettend belangrijk. Welke skills zijn onmisbaar in de techniek? De Proton Group legt uit welke technische vaardigheden in de sector goed van pas komen.

Vaardigheden in de techniek

Van loodgieter tot lasser tot elektricien: in de techniek kun je veel kanten op. Maar welke richting je uiteindelijk ook kiest, een aantal vaardigheden zijn bij alle banen in de techniek van belang. Proton legt uit welke skills dat zijn.

1. Zelfstandig

Natuurlijk werk je in de techniek met je collega’s in een team samen. Maar je zult verder regelmatig zelfstandig op pad gaan om een opdracht af te ronden. Denk aan zaken als een stopcontact installeren. Als monteur ben je dikwijls zelf met een bus op pad van klus naar klus.

2. Nauwkeurig

Een kleine fout heeft in de techniek vaak al grote gevolgen. Leidingen en elektra vragen om secuur werk. Bovendien wil een klant naast dat het goed werkt, dat de buitenkant er ook netjes uitziet.

3. Duidelijke communicatie

Duidelijke communicatie is essentieel, zowel met klanten als collega’s. Iedere klant heeft eigen behoeftes: de een wil alle details weten terwijl de ander er juist niets van wil horen. Overleg met collega’s zorgt voor productiever werk omdat er zo bijvoorbeeld geen klus dubbel wordt gedaan.

4. Geordend

Als technicus werk je met veel verschillende onderdelen en gereedschappen. Wanneer je telkens moet zoeken naar het juiste schroefje of de juiste schroevendraaier, verlies je veel tijd. Geordend te werk gaan is dan een van de goede vaardigheden in de techniek. Bovendien laat een opgeruimde bus verder een professionelere indruk achter bij klanten.

5. Technisch inzicht

Je komt allerlei machines en installaties tegen. Als je weet hoe een apparaat in elkaar zit, kom je er sneller achter wat er mis is. Het probleem is sneller opgelost met inzicht en kennis over het apparaat. Dat geldt ook voor de veiligheid, bijvoorbeeld bij het installeren van een stopcontact of het werken aan een machine met bewegende tandwielen.

6. Nieuwsgierig

Als technicus moet je willen weten hoe iets in elkaar zit. Alleen op die manier achterhaal je de oorzaak van een technisch probleem. Wanneer je van nature nieuwsgierig bent naar de werking van installaties en machines, helpt dat enorm.

7. Flexibel

Net als vele andere branches staat de techniek nooit stil. Er komen continu nieuwe technieken en producten op de markt. En daar moet je je als technicus op aanpassen en zo met de tijd meegaan. Dat kan uitdagend zijn, maar dat maakt de sector juist spannend.

8. Creatief

Soms moet je buiten de bestaande kaders denken om een probleem op te lossen. Je ontwikkelt innovatieve manieren en verbetert bestaande technieken. Creativiteit is daarom een van de belangrijke vaardigheden in de techniek.

9. Geduldig

Wanneer je werkt met klanten die niet erg technisch aangelegd zijn, moet je geduldig zijn. Veel klanten hebben niet dezelfde technische kennis als jij. Zo snappen ze soms bijvoorbeeld niet wat het probleem is of begrijpen ze je instructies niet. Dan moet je geduldig en meegaand zijn. Leg het bijvoorbeeld in aparte stappen uit. Een video of handleiding geeft soms ook al veel opheldering. Geduld draagt zo bij aan een goed afgerond project.

 

Jouw vaardigheden in de techniek inzetten bij de Proton Group

Vink jij (veel van) deze vaardigheden af en zoek je een baan in de techniek? Loodgieters, lassers, monteurs, engineers, tekenaars: we hebben allerlei vacatures beschikbaar. Neem een kijkje op onze website voor alle vacatures en solliciteer direct. Je ziet gelijk wat onder andere de vereisten van de baan zijn en wat we je allemaal te bieden hebben.

Ik wil een baan in de techniek.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.