Skip to main content

Sleutelen met elektrische apparaten, het regelen van elektriciteit en het oplossen van technische problemen: jij bent een elektromonteur in hart en nieren. Ben jij op zoek naar werk als elektricien? Dit moet je allemaal weten over de functie.

Wat zijn de werkzaamheden van een elektricien?

Jij bent als elektricien continu aan het sleutelen aan elektrische apparaten en leidingen; je installeert en repareert ze. Je zorgt dat elektriciteit veilig gebruikt kan worden. De hele dag ben jij bezig met stroom, het elektriciteitsnet en apparaten die daarop aangesloten moeten worden. Denk aan het trekken van draden en kabels of het installeren en vervangen van groepenkasten. Je kan overweg met de verschillende gereedschappen waar je mee te maken krijgt tijdens het werk als elektricien. Verder ben je altijd op de hoogte van de geldende veiligheidsnormen; veiligheid staat immers voorop. Je werkt vaak samen met andere elektromonteurs, en met verschillende collega’s zoals andere monteurs, operators, assemblagemedewerkers en lassers.

Andere woorden voor elektricien zijn elektromonteur en monteur elektrotechniek.

Het takenpakket van het werk als elektricien loopt uiteen per bedrijf. In het algemeen zijn voorbeelden van werkzaamheden:

  • Het detecteren en oplossen van technische problemen
  • Het signaleren en melden van afwijkingen om kortsluiting of andere schade te voorkomen
  • Het installeren van elektrische installaties
  • Het lezen van technische tekeningen zodat je weet waar je moet zijn en wat er moet gebeuren

Binnen het werk als elektricien zijn er allerlei specialisaties mogelijk. Een voorbeeld is een expertise in duurzame installaties zoals oplaadstations en zonnepanalen: daar is tegenwoordig ten slotte veel vraag naar. Verder kun je doorgroeien naar bijvoorbeeld eerste monteur; deze houdt het overzicht bij een project, stuurt collega’s aan en is eindverantwoordelijke.

Je werkt bij de functie als elektricien vaak tijdens kantoortijden. Daar gelden wel uitzonderingen voor. Wanneer je bijvoorbeeld als storingsmonteur aan de slag bent, kun je opgeroepen worden als er sprake is van een storing, ook buiten kantooruren en in het weekend. Hier word je uiteraard wel voor gecompenseerd in bijvoorbeeld extra salaris of tijd voor tijd.

Waar kun je aan de slag als elektromonteur?

Je hebt verschillende keuzes aan werkplekken als elektricien. Zo kun je op een vaste plek aan de slag in bijvoorbeeld een fabriek waar je verantwoordelijk bent voor de machines. Of je kunt een baan kiezen waarbij je regelmatig op pad gaat om onder andere ingezet te worden voor werkzaamheden in woningen of bij bedrijven.

Werk je in loondienst of als zzp’er? Bij het werk als elektricien kan het allebei. Hecht jij veel waarde aan meer vrijheid in je werk? Dan kun je als zzp’er je diensten aanbieden. Je loopt dan echter wel meer risico dan wanneer je in loondienst komt te werken. Weeg dus af wat goed bij jou en jouw leefsituatie past.

Bekijk de vacatures of het werkaanbod voor elektromonteur van de Proton Group.

Welke opleiding heb je nodig als elektromonteur?

Net als bij veel technische beroepen is praktijkervaring erg belangrijk bij het werk als elektricien. Met een mbo-opleiding kun je het lesmateriaal en de praktijk combineren, en verdien je direct al wat salaris. Met zo’n opleiding word je goed opgeleid tot elektromonteur, en kun je gelijk aan de slag. Ook vragen werkgevers vaak om een VCA-certificaat: hiermee ben je op de hoogte van de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu. Een rijbewijs is vaak ook handig, zodat je zelf naar klanten toe kunt rijden.

Wat verdient een elektricien met zijn werk?

Wat je salaris is als elektromonteur hangt af van onder andere je ervaring en specialisaties. Er zijn expertises in installaties voor utiliteitsgebouwen zoals scholen en ziekenhuizen, maar ook in woningen, dataverkeer, storingen, duurzame installaties en meer. Technische handjes zijn erg gewild op dit moment. De vraag naar technische vakmensen is enorm; er is dan ook vaak werk zat. Door de grote vraag en het weinige aanbod gaat het salaris automatisch omhoog. Je hoeft je als elektromonteur dus geen zorgen te maken over het verdienen van je brood.

Aan de slag als elektricien bij de Proton Group

De werknemers van Proton zijn werkzaam in allerlei regio’s in Nederland. Van Den Bosch tot Weert tot Rotterdam. Zo zorgen we altijd voor een werkplek bij jou in de buurt. Proton is al meer dan twintig jaar actief in de uitzendbranche: door onze ervaring en ons uitgebreide netwerk maken we de perfecte match tussen jou als kandidaat en werkgever.

Ik wil aan de slag als elektromonteur.

Solliciteer direct op het werkaanbod en de vacatures voor elektromonteur bij Proton.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.