Skip to main content

De feestdagen in Nederland: hoe zit het daar precies mee? Zijn we dan allemaal verplicht vrij of is dat niet zo? De Proton Group zet deze verplichte vrije dagen in deze blog op een rij. Zo weet jij precies wanneer je vrij bent en waar je dat op kunt zoeken.

Wat zijn de feestdagen in ons land?

Hieronder benoemen we de officiële feestdagen die er zijn in ons land:

  • Nieuwjaarsdag: 1 januari
  • Goede Vrijdag: maart – april, wisselt elk jaar
  • Pasen: maart – april, wisselt elk jaar
  • Koningsdag: 27 april
  • Bevrijdingsdag: 5 mei
  • Hemelvaartsdag: begin mei, wisselt elk jaar
  • Pinksteren: mei – juni, wisselt elk jaar
  • Kerstmis: 25 en 26 december

Op deze dagen is een groot deel van werkend Nederland vrij, terwijl het loon wel doorbetaald wordt. Toch is het niet wettelijk vastgelegd dat je vrij bent op een feestdag. Je vindt het terug in je cao, contract of in het eventuele personeelshandboek. Wanneer een vrije dag op jouw werkdag valt, krijg je je loon doorbetaald. Het is voor veel bedrijven vanzelfsprekend het personeel vrij te geven op officiële feestdagen. Check het wel altijd even bij jouw bedrijf na; het kan per organisatie verschillen. Het is bijvoorbeeld niet altijd zo dat Goede Vrijdag een vrije dag is voor iedereen, ook al zijn scholen en gemeentehuizen dan vaak dicht.

Baal jij dat jij naar werk moet op een feestdag? We leggen je graag uit waarom werken op feestdagen juist leuk kan zijn.

Ook zijn er soms zogenaamde verplichte vrije dagen binnen bedrijven. Op die dag zijn alle collega’s vrij. Deze staan niet in de wet, de werkgever bepaalt ze. Dit staat dan ook in je cao of contract. Voorbeelden van verplichte vrije dagen zijn sluiting van het kantoor tussen Kerst en Nieuwjaar, de dag na Hemelvaart, de schoolvakanties voor het onderwijs en vaak de bouwvak voor de bouwsector.

Hoe zit het met andere religieuze feestdagen?

Als je het bovenstaande lijstje naloopt, valt het op dat de meeste algemene feestdagen Christelijke feestdagen zijn. Vier jij feestdagen van een ander geloof? Dat betekent niet altijd dat je dan extra verlof op moet nemen voor deze religieuze feestdagen zoals het Suikerfeest of Divali. In sommige cao’s of arbeidsovereenkomsten staat namelijk dat een algemeen erkende feestdag ingeruild mag worden voor een andere dag. Zo kun je alsnog de feestdag van jouw religie vieren, zonder gelijk die dag speciaal vrij te vragen.

Is iedereen vrij op deze verplichte vrije dagen?

Het dagelijks leven gaat gewoon door op feestdagen. Niet iedereen is dus vrij op de feestdagen, de ‘verplichte vrije’ dagen. Essentiële dienstverlening zoals noodhulpdiensten en de zorg werken altijd door. Of jij vrij hebt of niet, vind je vaak terug in je cao. Daar staan ook afspraken over wat eventueel de toeslag is wanneer je wel werkt op deze dagen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een extra vergoeding bij het werken op een feestdag, zoals in de horeca het geval is.

Geen recht op een feestdag, maar wel vrij willen zijn? Dat is zeker een mogelijkheid. Dan moet je alleen een vakantiedag inzetten om die dag niet te hoeven werken. Werknemers hebben altijd recht op vakantiedagen. Elke maand bouw je verlof op. Je hebt als werknemer minimaal recht op vier keer het aantal werkdagen per week, dit staat dus gelijk aan vier weken vakantie per jaar. Het is niet gelijk 100% zeker dat je die dag vrij krijgt als je een vakantiedag aanvraagt. De werkgever checkt eerst of er genoeg bezetting is. Is dat niet zo, dan moeten jullie opnieuw (binnen het team) even om de tafel gaan zitten voor een oplossing.

Ik zoek werk in de technische sector.

Bekijk de vacatures en het werkaanbod bij de Proton Group.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.