Proton is in het bezit van een VCU-certificaat. Wat betekent dit precies voor een uitzendbureau? Proton vertelt waarom je in de uitzendbranche graag zo’n certificaat wilt hebben en waarom het voor kandidaten en opdrachtgevers belangrijk is.
Wat is een VCU-certificaat?
VCU staat voor Veiligheid Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Het is een norm voor uitzendbureaus die flexibel personeel uitzenden aan ondernemingen die werkzaamheden hebben met verhoogde risico’s. Denk aan het werken op hoogte of met gevaarlijke machines op een bouwterrein of de werkplaats. Het doel van dit certificaat is uitzendkrachten die risicovol werk doen veilig aan de slag laten gaan.
VCU is afgeleid van VCA: Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een checklist waarmee bedrijven aantonen dat zij die aspecten garanderen op de werkvloer.
Het certificaat is geldig in Nederland en België. Het is wettelijk niet verplicht voor uitzendbureaus. Toch willen opdrachtgevers die zelf een VCA-certificering hebben graag dat het uitzendbureau een VCU-certificaat laat zien.
Waarom is dit certificaat belangrijk voor uitzendbureaus?
Als je als uitzendbureau het certificaat laat zien, toon je aan dat de veiligheid van de medewerkers voorop staat. Het gaat met name om uitzendkrachten in risicovolle branches: elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouw, metaal, transport, onderhoud, etc. Ook zijn er nog andere voordelen van een VCU-certificaat voor een uitzendbureau:
- Opdrachtgevers eisen er soms een: vanuit commerciële waarde is het dus nodig.
- Het bureau toont dat het bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving.
- Het laat professionaliteit zien. Je hecht met zo’n certificaat waarde aan gezondheid en veiligheid, waarbij de zaken goed geregeld zijn. Dat stellen opdrachtgevers (en kandidaten) erg op prijs.
- Met goede maatregelen neemt het risico op ongevallen af. Kosten voor bijvoorbeeld verzuim, schadevergoedingen en vervanging worden daardoor lager.
Benieuwd hoe Proton een veilige werkplek garandeert? Lees hier meer over veiligheid op de werkvloer.
Hoe krijg je een VCU-certificaat?
Het verkrijgen van een VCU-certificaat loopt volgens een checklist. Deze moeten uitzendbureaus gebruiken wanneer ze maatregelen opstellen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Op deze manier worden de risico’s beperkt. De checklist van het VCU gaat bijvoorbeeld in op zaken als verzuim, organisatie, het VGM-beleid (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) en bedrijfsgezondheidszorg.
Het VCA loopt de volgende stappen door bij een VCU-certificering:
- Bepalen of VCU bij het bedrijf past
Het uitzendbureau beslist zelf of het een certificaat wil hebben. De opdrachtgever kan echter aangeven dat het bureau een certificaat moet hebben. Ook wanneer het uitzendbureau niet veel samenwerkt met VCA-bedrijven, is een VCU-certificaat wel van belang. Veilig en gezond werken is immers altijd belangrijk.
- Actiepunten opstellen met de VCU-checklist
Met een nulmeting weet het uitzendbureau hoe het ervoor staat. Met de VCU-checklist kijk je waar al wel en waar nog niet aan voldaan is. Onderdelen die nog niet voldoende zijn, worden in het actieplan meegenomen.
- Actiepunten uitvoeren naar het juiste niveau
Door de punten in het actieplan aan te pakken, gaat het VG-beheersysteem (Veiligheid, Gezondheid) naar het juiste niveau voor de VCU-certificering.
- Certificaataanvraag
Daarna kan het uitzendbureau een aanvraag doen bij een erkende certificatie-instelling. Aan de hand van een audit krijg je een certificaat wanneer het VG-systeem aan de eisen voldoet. Als dat niet zo is, moet het bureau de verbeterpunten eerst toepassen en daarna een nieuwe aanvraag doen.
- Het certificaat is drie jaar geldig: tussentijdse checks
De instelling controleert ieder jaar met een audit. Het certificaat is drie jaar geldig. Bij tekortkomingen hebben uitzendbureaus drie maanden de tijd deze aan te pakken. Gebeurt dat niet, wordt het certificaat ingetrokken.
De kosten voor het VCU-certificaat zijn voor het invoeren en bijhouden van een VGM-beheersysteem (kosten voor een opleiding bijvoorbeeld), en voor het krijgen van het certificaat (een vergoeding voor de certificatie-instelling bijvoorbeeld).
VCU-certificering bij Proton
Proton Engineering B.V. heeft een VCU-certificaat voor het uitzenden en detacheren van (technisch) personeel. Zo lopen er VGM-coördinatoren rond: Gerwald van Leenders op het kantoor en John Post op de werkvloer. Zij zijn een aanspreekpunt voor zowel medewerkers als opdrachtgevers voor alle vragen over veiligheid, gezondheid en milieu. Ook zijn zij op de hoogte van de regels en ontwikkelingen die er zijn in de wetgeving en op de werkvloer. Op deze manier is veiligheid een continu proces in de bedrijfsvoering van Proton. Naast het VCU-certificaat voor Proton, hebben alle medewerkers een VCA-basis of VCA-VOL certificaat.