Skip to main content

Techniek is jouw passie. Werken in loondienst is niets voor jou: standaard uren, een vaste locatie en dezelfde werkzaamheden. Jij wilt als zzp’er aan de slag. Wat zijn de grote voordelen? En wat zijn de minder leuke kanten aan het werk als zzp’er in de techniek?

De voordelen voor een zzp’er in de techniek

• Je hebt meer vrijheid

Een van de meest gehoorde motivaties om als zzp’er aan het werk te gaan, ook in de techniek: je ervaart meer vrijheid dan je in loondienst hebt. Je bepaalt je eigen werkzaamheden en werkuren. Ben jij in de ochtend het meest productief? Dan plan je vooral dan je werkzaamheden. Vind jij in het weekend werken geen probleem? De keuze is aan jou als zzp’er. Je gaat aan de slag voor verschillende opdrachtgevers. Vaste werktijden of locaties? Jij bepaalt het allemaal zelf als zzp’er.

Je hebt als zzp’er wel te maken met deadlines en opleverdata. Daar moet je je werkzaamheden en schema dus op aanpassen.

•  Je hebt veel afwisseling

Je bent eigen baas als zzp’er; daarmee bepaal je zelf wie je opdrachtgevers zijn. De ene dag ben je voor een grote onderneming in de techniek bezig terwijl je een andere dag bij mensen thuis over de vloer komt. Zo heb je veel variatie in je werk als zzp’er in de techniek. Je kunt opdrachten aannemen die goed aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden, en zo verder groeien.

•  Je bepaalt je eigen tarief

Zzp’ers kunnen vaak meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkt. Je bepaalt namelijk zelf je uurloon, en dat is vaak hoger dan je krijgt in loondienst. Je moet niet te veel vragen, maar er natuurlijk wel goed van rond kunnen komen, met vaak nog wat extra’s als zzp’er in de techniek.

Je ervaart ook verschillende voordelen op het gebied van belasting. Zo zijn zakelijke kosten aftrekbaar van de belastingaangifte als je ondernemer bent.

•  Je kunt fijn netwerken en groeien

Netwerken is essentieel in de wereld van zzp’ers: jij moet immers zelf op zoek naar klanten. Je legt dus veel waardevolle netwerken aan als je aan de slag gaat als zzp’er in de techniek. Zo start je nieuwe, toffe samenwerkingen op en laat jij je bedrijf groeien; dat geeft veel voldoening.

Tegen welke nadelen loop je aan als zzp’er in de techniek?

•  Zeker in het begin heb je minder keuze in wat je aanneemt

Het werken als zzp’er is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een nadeel is namelijk de beperkte keuze in opdrachten. Zeker als je net begint en je nog naam op moet bouwen, moet je het vaak doen met wat je hebt of krijgt. Je hebt dan nog niet de luxe om nee te zeggen als een opdracht je niet fijn uitkomt of niet ligt.

•  Je bent zelf altijd verantwoordelijk

Waar je in loondienst elke maand netjes je loonstrook en salaris krijgt, ben jij als zzp’er zelf helemaal verantwoordelijk voor die zaken. Zo moet je zelf de administratieve taken doen als belastingen, boekhouding en facturen. Zeker als je minder ervaring hebt met dit soort taken, is het wennen en goed opletten als je de papieren erbij pakt.

Je bent verder ook zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk. Als er iets fout gaat tijdens het werken, ben jij verantwoordelijk. Bedenk dus goed welke verzekeringen je wilt afsluiten als zzp’er om zulke problemen te voorkomen.

•  Je hebt meer onzekerheid

Bij het werken in loondienst wordt er iedere maand hetzelfde salaris op je rekening gestort. Wanneer je aan het werk gaat als zzp’er in de techniek heb je minder financiële zekerheid. Geen opdrachten betekent immers geen inkomsten. In maanden dat de zaken echter goed gaan, heb je juist een hoger inkomen. Die onzekerheid is dus iets waar je mee om moet kunnen gaan wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, bijvoorbeeld in de techniek.

Let wel op: je hebt als zzp’er vaak een hoger uurloon, maar daar moet je dan ook meer van betalen. Denk aan ziektedagen, vakantiedagen, bedrijfskosten en pensioen.

Aan het werk als zzp’er bij de Proton Group

Proton heeft een groot werkaanbod voor zzp’ers. Van loodgieter tot lasser tot elektromonteur. Bekijk al het werkaanbod direct op onze website. Interesse in een van de opdrachten? Aarzel niet en neem direct contact op!

Ik wil aan de slag als zzp’er.

Bekijk het werkaanbod voor zzp’ers van Proton.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 👋 Wij zijn ook op WhatsApp bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje bij vragen of interesse in een van onze vacatures.